Innsikt

 | Teknologi

 | Bærekraft

Returtrender innen netthandel 2023

Terje Stokke

2023-03-22
(4 minutter lesetid)

Kundene krever en god og bærekraftig returreise. Det er på tide å ta kontroll over dine kunders returreise.

Netthandelen har vokst kraftig de siste årene. Med økt netthandel kommer også økt retur av produkter, noe som kan være en stor utfordring for både nettbutikker og kunder. Visste du at i snitt returneres 30 % av alle nettbestillinger sammenlignet med omtrent 9 % i fysiske butikker?

Nesten alle kunder har opplevd hvor tungvint og tidkrevende en returprosess kan være. De har lært av sine feil og velger aktivt bort nettbutikker med dårlig returprosess. Kunder gjør derfor research på returprosessen allerede før de legger inn en bestilling.

Dagens kunder foretrekker å bestille fra butikker som gir fleksibel, brukervennlig inkludert raskere retur og pengene tilbake på konto raskt. Hvordan kan du håndtere returene på en smart og bærekraftig måte i 2023? Her er noen av de viktigste returtrendene du bør være oppmerksom på for å forbedre din returreise:


Bærekraft

Bærekraft blir stadig viktigere for både nettbutikker og kunder i 2023, spesielt når det gjelder retur av produkter. 58% av kundene i Norge velger nettbutikk basert på bærekraft.

Nettbutikkene bør søke etter løsninger som reduserer miljøpåvirkningen av sine returer, for eksempel ved:

  • God datainnsamling på retur, for å kunne jobbe med analyse og kontinuerlig forbedring for å få ned antall returer.
  • Bruke resirkulerte eller nedbrytbare materialer i emballasjen
  • Samarbeide med aktører for gjenbruk eller donasjon av returnerte produkter. Gjenbruk er det viktigste punktet for norske forbrukere innen bærekraft i 2023.
  • Kommunisere med kundene om deres bærekraftige verdier og tiltak. Vise dine faktiske resultater. Ikke kun store ord.

Vekst innen mobil og sosial handel.

Mobil-og sosial handel er når kundene handler gjennom sine mobiltelefoner eller sosiale medier. Dette er en stadig mer populær måte å handle på, spesielt blant yngre generasjoner¹. Mobil-og sosial handel krever at nettbutikkene tilpasser sine nettsider og betalingsløsninger til mobilvennlige formater¹.

Dette betyr at selskaper må ha gode returordninger som er synlige og tilpasset å kjøre hele kundereisen via mobil. Selskaper bør vurdere softwareløsninger som støtter paperless retur.

Metaverse:

Metaverse er et virtuelt univers der mennesker kan samhandle med hverandre og digitale objekter gjennom ulike plattformer og enheter¹. Metaverse gir nye muligheter for netthandelen, for eksempel ved å la kundene prøve på eller teste produkter i en virtuell verden før de kjøper dem¹. Dette kan redusere behovet for retur ved å gi kundene mer informasjon og trygghet om produktene¹.

Kunstig intelligens

AI: Kunstig intelligens (AI) er når maskiner eller programvare utfører oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens². AI kan hjelpe nettbutikkene med å håndtere returene på flere måter, for eksempel ved å:

  • Forutse og forebygge returer ved å analysere kundedata og atferd
  • Automatisere og effektivisere returprosessene ved å bruke chatbots, roboter eller droner
  • Personalisere og optimalisere kundeopplevelsen ved å gi anbefalinger, tilbud eller lojalitetsprogrammer

Ved å følge disse returtrendene kan du håndtere dine returer på en smart- og bærekraftig måte i 2023. Dette vil gi deg flere fordeler, som:

- Fornøyde og lojale kunder som setter pris på din service og kvalitet

- Lavere kostnader og økt inntekt ved å redusere returfrekvensen og øke salgsfrekvensen

- Bedre omdømme og konkurransefortrinn ved å vise din samfunnsansvarlighet

Vi i Inselo kan hjelpe deg med å få en optimal returprosess. Ta kontakt med oss for å diskutere din returprosess i dag. Takk for at du leste!😊

Kilder:

Denne artikkelen er delvis skrevet med hjelp av Bing.

(1) Hvilke trender vil prege netthandel i 2023? | Storeshop. https://www.storeshop.no/2022/12/16/hvilke-trender-vil-prege-netthandel-i-2023/

(2) Retailtrender for 2023 - Deloitte Norway. https://www2.deloitte.com/no/no/innsikt/rapporter/bransje/retail-trender.html Åpnet 17.3.2023.

(3) En rask tilbakevending av kanin (februar 2023) – E-handelsplattformer. https://ecommerce-platforms.com/no/ecommerce-reviews/return-rabbit-review

(4) Ny undersøkelse viser at norske forbrukere har mistet tilliten til næringslivet | Inselo.no https://inselo.no/blog/sbindex2023/

Inselo er en forretningspartner som brenner for de optimale kundereisene. Vi leverer løsninger innen logistikk, installasjon og kundeservice for både store og små selskaper i hele Skandinavia.

Kontakt

2300 5990
support@inselo.no

Adresse

Inselo Norge AS
Vige Havnevei 4
4633 Kristiansand
@Inselo 2024